С такова предложение за поправка в закона е излязла Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, в която участват представители на институции и неправителствени организации, експерти, министри и депутати.

Идеята, според която с колата си трябва да се прощават шофьорите, хванати да карат с над 120 км/час в града или с над 210 км/час на магистралата, е лансирана на провелото се в понеделник в МВР заседание на звеното. Тя е заимствана от Холандия и е част от цял пакет от мерки срещу опасните шофьори.

Предвижда се също така спиране от движение на кола за месец при шофиране с повече от 60 км/ч над допустимата скорост и задържането й в наказателен паркинг, при това срещу заплащане.

От комисията се позовават на европейската практика, като дават пример и с превъзпитателните мерки, въведени във Франция, където за 50 км/ч отгоре глобата била 1500 евро, а допълнително книжката се отнемала за цели 3 години, пише „Монитор".

Освен това, при повторно такова нарушение шофьорите можело да се озоват в затвора за 3 месеца.

В момента най-тежките санкции, които предвижда Наказателният кодекс по дела за катастрофи, са за причиняване на инцидент в пияно състояние или когато е причинена смъртта или нараняването на повече от двама души, или на пешеходна пътека. Законът приема това като деяния по непредпазливост и санкциите са от 5 до 15 години.
Ако катастрофата обаче е умишлена, санкциите са от 10 до 20 години, а в особено тежки случаи - от 15 до 20 години или доживотен затвор.

В края на май т.г. пък вътрешният министър Румяна Бъчварова настоя за по-строги наказания за шофьорите-рецидивисти. По време на парламентарен контрол тя съобщи, че за периода от 2012 г. до този март близо 1000 шофьори са с над 5 висящи наказателни постановления за нарушения.