За нарушения на скоростта за денонощие са съставени 591 акта и 474 фиша, съобщават от Главна дирекция “Национална полиция”.

По Закона за движение по пътищата на 61 шофьори на автомобили, които не са санкционирани на място поради невъзможност за безопасно спиране, ще бъдат изпратени покани за явяване в съответното поделение на МВР.

В специализираната операция са участвали 319 служители от областните полицейски дирекции и СДВР, които са контролирали спазването на ограниченията за скорост в общо 521 точки в страната.

По време на акцията е отчетено общо понижение на средната скорост на територията на страната.

Резултатът е денонощие без жертви на пътя.

Регистрирани са 156 леки пътно-транспортни произшествия и 20 тежки, в които са пострадали 24 души.

Шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев коментира по-рано, че само в четвъртък до обяд подчинените му са глобили над 50 шофьори в София.
По време на акцията е санкциониран шофьор, превишил с над 50 км/ч ограничението за скоростта в съответния участък.

Нарушението станало на влизане в София по главния път за Перник, в близост до бензиностанция.

При пътната операция непрекъснато в продължение на 24 часа екипи на „Пътна полиция” следят за спазване на скоростта в населените места, както и по главните и второстепенни пътища на територията на страната.
Под наблюдение са и участъците между селата и малките населени места.

На катаджиите е разпоредено да контролират и  употребата на алкохол, правоспособността на шофьорите, наличие на застраховка „Гражданска отговорност” и използването на обезопасителни колани и каски.

Преди дни началникът на „Пътна полиция” Бойко Рановски отчете, че 45% от всички катастрофи, както и 52% от смъртните случаи през 2014 г., са станали заради висока или несъобразена скорост.