Той е подкрепен и от колегата си от Благоевград Атанас Камбитов.

Идеята е кметовете да могат да глобяват по закона за движение по пътищата за превишена скорост и преминаване на червен светофар. В момента в повечето градове няма контрол, защото няма достатъчно полицаи, които да патрулират, камерите също не са достатъчно. Местните власти обаче могат да разположат камери на цели участъци, да глобяват и така, с времето, шофьорите ще се дисциплинират, аргументираха се двамата пред bTV.

"Проблемът със събираемостта може да бъде решен именно с помощта на общините", каза Тодоров.

Той даде пример с издаването на документ за платен данък, необходим за преминаването на технически преглед на автомобила – при издаването му ще излизат всички неплатени глоби и водачът ще е принуден да ги заплати.

"Санкциите трябва да са категорични, а не както сега – отнетите за нарушения точки се възстановяват с курс и плащане на някакви пари", коментира пък Камбитов.

"Предложението всъщност е направено още преди две години, ще го подновим към настоящия парламент", уточни Тодоров.

"Хората сами търсят отговорност. След като ни се вменява отговорност, трябва да ни се дадат и права", посочи и Камбитов.

Според кмета на Стара Загора са необходими промени и при общинската полиция, защото в момента тя не е такава, каквато трябва да бъде – служителите ѝ не могат дори да искат личната карта на нарушителите, например.

Атанас Камбитов коментира и случая, при който студентката Фатиме беше прегазена на пешеходна пътека в Благоевград.

"Това е нелеп инцидент с фатален край“, каза той, но добави, че той няма отношение към обезопасяването на кръстовището, а показва други проблеми.

АНКЕТА: Как да бъде спряна войната на пътя?