Това изискване е едно от измененията в наредбата за провеждане на изпити за водачи на МПС, съобщиха от Министерството на транспорта.

Промените са част от мерките, предприети от министър Ивайло Московски за спиране на порочните практики при шофьорските изпити.

Досега те можеха да се провеждат в хотели и други частни помещения във всички градове на страната.

Данните от проверките на ИА "Автомобилна администрация", както и на Специализираната прокуратура показаха, че досега резултатите от изпитите се манипулираха с камери, монтирани над работните места в част от изпитните кабинети, посочват от министерството.

За подобни нарушения от 1 април тази година до момента са анулирани резултатите от изпитите на около 144 кандидати.

С новите изисквания ще се установи пълен контрол върху системата за видеонаблюдение и техническите средства при изпитите. Към момента това не беше възможно, тъй като те се провеждаха основно в частни кабинети на учебни центрове в цялата страна.

С промените в Наредба 38 се забранява на кандидатите да използват други електронни устройства освен осигурените за изпита таблети.

Предвидено е до 1 март 2017 г. всички работни места в кабинетите на ИА "Автомобилна администрация" да бъдат изолирани едно от друго, така че изпитваните да нямат физически или визуален контакт помежду си. Преди да заемат местата си в изпитните кабинети, кандидатите ще бъдат проверявани с технически средства за наличието на електронни устройства у тях. За целта, на 9 август 2016 г., беше обявена обществена поръчка за техническото обезпечаване.

Предвижда се работните места на изпитваните да бъдат преградени едно от друго, така че да няма възможност за подсказване, размяна на таблети и други опити за манипулации. Всяко място ще бъде оборудвано с работна станция, камера и микрофон.

В залите ще бъдат монтирани системи за контрол на изпитния процес, апаратура за регистриране на сигнали от електронни устройства, както и система за автоматично известяване и записване на сигналите при тяхното засичане.

Ще бъде осигурена и специализирана мобилна техника, с която изпитващият да проверява за излъчвани сигнали от електронни устройства по време на изпита.