Това сочи справка в Черния списък за борба с тероризма на САЩ, в която Чатаев фигурира от октомври 2015 г. Той е смятан за оранизатор на атентата на летище "Ататюрк", където загинаха 44 души, а стотици бяха ранени.

През 2004 г. двамата български шофьори Ивайло Кепов и Георги Лазов бяха отвлечени от ислямски екстремисти в Ирак и в последствие обезглавени.

По това време сегашният премиер Бойко Борисов бе главен секретар на МВР и лично отиде в Ирак с цел провеждане на операция по освобождаване на българските граждани, но тя бе провалена.

Тогавашният външен министър Соломон Паси предприе безпрецедентна акция по спасяването на шофьорите и дори в телевизионно интервю с корана пред него помоли терористите за милост, но без успех.

Чеченецът Чатаев, който от 2003 г. е със статут на бежанец и се ползва от убежище в Австрия, през годините е задържан последователно в Швеция, Украйна и Грузия, но впоследствие освобождаван.

През 2011 г. България отказва да го екстрадира в Русия с мотива, че Чатаев се ползва със статут на бежанец в Австрия, а Женевската конвенция за бежанците от 1951 г. забранява екстрадирането на попадналите под нейна закрила.

Според Черния списък за борба с тероризма на САЩ, Ахмед Чатаев - Едноръкия има много имена. Известен е още като Майер Дейвид, Елмир Сене, Ахмед Ал-Шишани,

Ахмед Едноръкия. Роден е в село Ведено, в чеченската Веденска област на 14 юли 1980 г. Американските служби го подозират за свързаност с терористичната групировка "Джамаат ал-Тауид ал Джихад", ръководена от йорданеца Абу Мусаб-ал Заркауи.

Ахмед Чатаев - Едноръкия е задържан през 2011 година на ГКПП "Капитан Андреево" при опит да влезе Турция заради издадена червена бюлетина за задържането му от"Интерпол. Срещу Чатаев има повдигнати две обвинения от руската прокуратура.

Обвинен е, че е съдействал на терористична дейност и е че е организирал незаконна въоръжена групировка в Чечения, обяснява председателят на Окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова, където на 1 юли преди пет години разрешават екстрадицията му в Русия.

През 2003 г. обаче Чатаев е получил статут на бежанец в Австрия. Така решението на Хасковския окръжен съд да бъде отменено от Апелативният съд в Пловдив, който го освобождава и не допуска екстрадицията.