Предстои германският съд да се произнесе по екстрадирането му в България, предаде БТА.

Европейската заповед ловешката окръжна прокуратура издаде през април т. г., като по-рано той бе обявен за международно издирване.

Сюлейманов получи от Върховния касационен съд окончателна присъда от 15 години затвор за това, че на 5 май 2014 г. уби в катастрофа край Луковит Владислав Горанов, Николай Менков и Цвети Таслакова от Плевен.

Процесът срещу него се водеше задочно, тъй като той напусна пределите на страната още докато беше под домашен арест. Ако съдът в Германия прецени, че са налице изискванията на закона и международните актове, Хуриет ще бъде екстрадиран в България, за да изтърпи наложеното му наказание.

Може и да не го екстрадират

"Няма 100% гаранция, че германският съд ще екстрадира Хуриет Сюлейманов", заяви пред Нова телевизия Валя Таслакова, майка на една от жертвите на шофьора без книжка, който уби трима студенти на пътя край Луковит.

Преди две години Сюлейманов се вряза с автомобила си в кола с четирима плевенски студенти, убивайки трима от тях. Шофирал е със 110 километра в час, в насрещното и без книжка. Той получи 15-годишна присъда, но успя да се укрие.

Човекът, който стана известен с репликата, че не книжката кара колата, беше задържан в швейцарския град Давос преди седмица.

В момента Сюлейманов е в арест в Германия, а родителите на прегазените от него младежи очакват решение за екстрадиция. Законовият срок, в който съдът в Германия трябва да реши дали той да бъде екстрадиран, е два месеца.

30-годишният Хуриет от село Сеслав има 12 присъди за престъпления от общ характер.