На 28.04.2017 г., заедно със свои приятели, Пиринлиев гледал състезанието „Млад огнеборец“ на стадиона в Гоце Делчев. След приключване на събитието тръгнали с неговото „Деу към центъра на града. Около 11:30 ч. наближили магазин „Валан“, където Пиринлиев искал да остави колата на паркинга на търговския обект.

В този момент пеш идвал 68-годишният Иван Шущарков. Шофьорът го видял и подал звуков сигнал. Възрастният пешеходец се обърнал, забелязал движещия се лек автомобил, забавил ход, отдръпнал се назад и отправил реплика към него:

"Какво си се разсвирил?!“.

Подразнен от реакцията му, Пиринлиев го напсувал, след което продължил и спрял на паркинга.

Шущарков обаче отишъл там, застанал до вратата и му заявил:

"Ти какъв си бе, мухльо, че ме псуваш…“

След това пенсионерът хванал Пиринлиев за тениската и започнал да го дърпа, при което дрехата се скъсала. Накрая също го напсувал.

Това ядосало младия мъж, който слязъл от колата и се нахвърлил върху него с юмруци. Нанесъл му силни удари в главата и лицето, от които Шущарков паднал на земята и си ударил главата. Лежал безпомощно по гръб на асфалта, по главата и ушите му имало кръв, а лявото му око било подуто.

Тогава Пиринлиев се изплашил, взел шише с минерална вода от автомобила и го напръскал по лицето, за да се свести. Повдигнал главата му, за да промие раната и го обърнал настрани, за да не си глътне езика. Спътниците му пък подали сигнал за инцидента на спешния телефон 112.

Пострадалият бил транспортиран от медицински екип до болницата в Гоце Делчев, а от там по спешност в здравно заведение в София, където бил веднага опериран. След продължилото 46 дни интензивно лечение обаче починал.

Според експертното заключение между получените травматични увреждания и настъпилата смърт на Шущарков има пряка причинно-следствена връзка.

Предстои да започне съдебен процес срещу Иван Пиринлиев, обвинен в умишлено нанесена тежка телесна повреда, причинила смърт, уточниха от пресцентъра на прокуратурата.