6-годишното момченце бе блъснато на 14 април вечерта, докато кара колело на ул. "Павел Хаджисимеонов" в Панагюрище. Експертиза установи, че 44-годишният бизнесмен Цветан Пъков, който се оказа рецидивист на пътя, е карал колата си "Ауди Q7" със 78 км/ч. След удара момченцето е влачено 80 метра. То загина на място.

В началото на съдебното заседание 45-годишният Пъков поиска съкратен процес, като призна вината си по всички пунктове на обвинителния акт, съобщиха БНР и "Фокус". Той бе обвинен в непредумишлено убийство, вследствие на умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата. Мъжът не е изпълнил и задължението да намали скоростта при нужда и да спре, когато преминава край място, където играят деца.

Съдът уважи молбата на родителите на убития Петьо да бъдат конституирани като частни обвинители. Това, което смути присъстващите в залата е, че адвокатите на Пъков поискаха автомобилът, с който бе убит Петьо, да бъде върнат на собственика.

"Аз пък искам да ми върнете детето
", репликира в съдебната зала бащата на загиналото момченце.

Според обвинението това не е единственото престъпление, което Пъков е извършил на пътя. Той има около 20 пътни нарушения.

Защитникът на Цветан Пъков каза, че иска справедливо наказание за клиента си. Той апелира за справедлив съдебен акт, като посочи че няма как да бъде върнат малкия Петьо, но не пожела да направи коментар по съдържащите се в експертизата факти за ситуацията, при която загина детето.

Самият подсъдим каза, че дълбоко съжалява за стореното.

"Дълбоко съжалявам за нелепия инцидент. Искам да изразя своите дълбоки съболезнования към семейството. Дълбок поклон пред светлата памет на Петьо. Ако можех да върна Петьо, щях да направя всичко възможно. Нямах време да реагирам", каза пред съда Цветан Пъков.

В съдебните кулоари майката на Петьо Гевечанов, Десислава, каза: "Поднесе съболезнования на съдията, нас дори не ни погледна".

Окръжният съд постанови 4 години затвор за Пъков. Наказанието трябва да бъде изтърпяно в общежитие от открит тип, като от него ще бъдат приспаднати излежаните в ареста дни.

Магистратите отнеха и шофьорската книжка на бизнесмена за срок от 7 години.

Цветан Пъков трябва да заплати направените от родителите на Петьо разноски по делото в размер на 3000 лева, както и разноските по самото дело за експертизи и други действия в размер на 2908 лева.

Съдът потвърди мярката за неотклонение „задържане под стража” на Цветан Пъков, тъй като присъдата още не е влязла в сила и може да бъде обжалвана на по-горна инстанция.

След прочитането на присъдата обаче, подсъдимият заяви, че задължително ще обжалва. "Твърде много" - така Пъков определи 4-те години затвор, на които бе осъден.

Родителите на загиналия Петьо също бяха разочаровани от присъдата и ще я обжалват. Те заявиха, че настояват за промени в закона и по-тежки наказания за причиняване на смърт на пътя на деца в резултат на пътно-транспортни произшествия. Според Десислава и Петър Гевечанови, посочените в автотехническата експертиза 78 километра в час, с които се е движел бизнесменът, са нереални.