Прокуратурата в Монтана иска още информация от колегите си в Анщат, както и гаранции Цветан Цветанов да може да бъде върнат в България.

Австрийските власти очакват Цветанов да им бъде предаден заради връзката му с камиона на смъртта, в който бяха намерени 71 мъртви бежанци, съобщава бТВ.

Срещу Цветанов има три обвинения, сред които умишлено причиняване на смъртта на огромен брой хора. Според законодателството, страната ни може да поиска той да изтърпи наказанието си у нас.

Делото за екстрадиция ще се гледа отново след 10 дни, до когато се очаква допълнителната информация от австрийската прокуратура.

На 27 август телата на 71 души бяха открити в товарното помещение на камион с унгарска регистрация, изоставен на магистрала в Австрия. Сред загиналите са 59 мъже, 8 жени и 4 деца. Вратите на товарната част на превозното средство са били затворени и завързани с тел, което е направило бягството на хората вътре невъзможно.

Австрия издаде шест европейски заповеди за арест във връзка със случая. Вследствие бяха арестувани шестима души – петима в Унгария и един в България. Петима от задържаните са българи, а един е афганистански гражданин.

Освен на Цветанов, българската Специализираната прокуратура образува наказателно производство и срещу останалите каналджии, действали с него. Сред тях са Методи Иванов Георгиев, Касим Хасан Салех.
При изслушването му в Окръжния съд в Монтана миналата седмица Цветан Цветанов каза, че "не знаел, че превозва хора".