6-годишният Петьо Гевечанов карал колелото си край автосервиза на баща си във вторник вечерта, когато бизнесменът Цветан Пъков го помита с джипа си "Ауди Q7". Мощното возило влачи момченцето близо 70 метра, тъй като Пъков е карал с над 100 км/ч. Петьо умира на място.

Вчера Окръжната прокуратура в Пазарджик привлече бизнесмена като обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост. Той е в ареста за 72 часа, след което държавното обвинение ще поиска от съда налагането на постоянна мярка "задържане под стража".

Според прокуратурата Пъков умишлено е нарушил правилата за движение по пътищата, като е карал с превишена скорост в населено място и е блъснал движещия се с велосипед Петьо Гевечанов.

По данни на прокуратурата панагюрецът е осъждан през 2012 г. за опит за унищожаване на чуждо имущество и е наказван многократно - повече от 20 пъти за нарушения на Закона за движението по пътищата. Пъков има 12 акта и 8 фиша, като четири от тях са за превишена скорост.

Два дни след трагедията панагюрци разказаха за още жертви при инциденти на пътя, в които е участвал бизнесменът-рецидивист, съобщи bTV.

Една от пострадалите от безумното шофиране на Пъков е възрастната панагюрка Ненка Поптолева. Жената остава прикована за леглото за половин година, след като бизнесменът я блъска с колата си.

Излизам от поликлиниката. Стъпила съм на тротоара. Той с бясна скорост назад. И като ме блъсна, аз останах на земята”, разказа Поптолева.

Друг пострадал пък е бил прикован за година на легло след катастрофа, в която участвал и Пъков.

В шофьорското досие на панагюрския бизнесмен обаче инциденти с тежко пострадали няма.

До момента Цветан Пъков не е осъждан за престъпления по транспорта. Многократно е наказван по Закона за движение по пътищата, но по административен ред”, коментира говорителят на Окръжната прокуратура в Пазарджик Димитрия Ганчева.

Според обвинителите това означава, че най-вероятно всички потърпевши при инциденти с участието на Цветан Пъков са били окачествени от дознателите като пострадали с леки телесни повреди и така срещу него не са откривани досъдебни производства.

От полицията в Пазарджик също са категорични, че при тях няма данни бизнесменът да е блъскал възрастна жена край поликлиниката в Панагюрище.

Не разполагам с такава информация. Знам, че има едно пътно-транспортно произшествие, регистрирано на територията на град Ихтиман и то е от 2007 година”, заяви говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов.

Според Ненка Поптолева обаче вероятно с подкупи Цветан Пъков се е разминавал със сериозни наказания.