Сред тях имаше потомци на опълченци и строители на Паметника на свободата, чиято 80-годишнина също се празнува днес.

 В традиционното изкачване по 890-те стъпала, които водят към Паметника на свободата, се включиха и 200 деца от цялата страна. Открит урок за историята на паметника пред тях изнесе директорът на музей "Шипка Бузлуджа" Данчо Данчев.

Имаше и възстановка на боевете, в която участваха 250 представители на клубове от Национално дружество "Традиция" от цялата страна.

Вижте снимки >>>>

Идеята да се увековечи с паметник този славен момент от българската история се ражда две години след августовската битка, припомниха от музей "Шипка- Бузлуджа". Предложението, направено от Петко Каравелов, е прието единодушно от Учредителното събрание във Велико Търново. За съжаление докато начело на България се изреждат русофилски и русофобски кабинети, то е забравено.

Основният камък е положен по повод 45-годишнината от Шипченската епопея. Инициатор е Централно-поборническо опълченско дружество. С конкурс и не без спорове е избран и авторът на мемориала - арх. Атанас Донков и скулпторът Александър Андреев. Паметникът на връх Шипка е граден за осем години.

С волски коли, магарета и коне до върха са извозени близо 1 млн. тона пясък от поречието на река Тунджа. За градежа е избран сивкав камък-доломит, който копаят от кариери наоколо.

През 1930 г. е монтирана фигурата на бронзовия лъв - символ на българската държавност, на северния вход на монумента.

И тази година, пред нея си направиха снимка за спомен хиляди български родолюбци.

С тържествена заря - проверка на площада на историческия връх Шипка бе почетена паметта на загиналите за свободата на България. Президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Росен Плевнелиев прие почетния строй на националната гвардейска част по време на тържествената заря - проверка, която огласи историческия връх в 20, 45 часа.

Вижте какво каза президентът >>>

Честването на годишнината от епичните августовски боеве за свободата на България започна с панихида в Соколския манастир в памет на загиналите на Шипка.

Туристически походи от три точки потеглиха в посока легендарния връх. Тържествено бе осветен новоизграденият монумент на вечен огън, който ще бъде запален в криптата на Паметника на свободата, издигнат преди 80 години.

Преди дни стана ясно, че паметникът при връх "Шипка" ще бъде охраняван и занапред от МВР.

Пътят Габрово – Шипка - Казанлък бе затворен днес заради 137-та годишнина от Шипченската епопея. През Шипченският проход не можеше да се преминава от 10 до 22.30 часа.