Всички заедно да ликвидират истинските причини за неприемането ни в Шенген. Това заяви в интервю за Дир.бг Евгений Дайнов. 

- Г-н Дайнов, имат ли българските политици волята да бъде приета България в Шенген? ГЕРБ отказаха да бъде подписана обща декларация по този казус от Народното събрание, заради което от БСП реагираха остро. Как ще коментирате?

-Трогателен за наблюдение е ентусиазмът, с който ни заливат по повод влизане в Шенген и от ГЕРБ и от БСП и всякакви други подобни ентусиасти. А истината не е там, където те ни я представят, че сме извършили всички технически приготовления, включително сме измазали онази стена, за която Бойко Борисов преди 10 години говореше. Имали сме една стена да измажем и сме вътре в Шенген. Тази стена са я измазали, гарантирам.

Но същевременно заливайки ни с такива трогателни технически подробности, всички български политици бягат от това да ни съобщят защо всъщност вече толкова време не ни допускат в Шенген и в скоро време няма да ни допуснат. А то си има съвсем конкретни причини и те изобщо не са технически. Тези причини ги знам, защото аз съм си направил труда да си поговоря с няколко шенгенски посланици, както и нашите политически предводители го знаят много добре.

Картината е следната - още преди 10 години на Борисов му е било казано, че не става дума за  една стена да се измаже, че не е въпросът само и до технически изисквания на границата, дали с компютри или прочие, а става дума за сигурност. Докато в България видимо няма върховенство на закона, няма неутрализация на опасните елементи, дотогава няма да бъде допусната България в Шенген. Защото там където няма сигурност и няма закон, има условия всякакви опасни елементи да шетат и безпрепятствено да нахлуят в шенгенското пространство.

Двата примера, които дават шенгенските посланици са, че в 
в България по море всяка седмица влизат еди колко си контейнера и един винаги се губи, примерно има 52 контейнера, които изчезват. По документи влиза, но по документи не излиза. 

- С какво са пълни тези контейнери?

- Както ми каза един шенгенски посланик преди 3-4 години, най-вероятно в тях има китайски пластмасови играчки, но откъде да знаем утре дали вътре няма да има нервно паралитичен газ или зелени човечета, с този контейнер те могат да си вкарат каквото си искат 52 пъти годишно.

И второто нещо, което е проблем за Шенгенското пространство, е, че българската държава не упражнява контрол над цялата територия. В Шенгенското пространство много добре се знае, че пристанище Росенец, което е на Лукойл, т.е. на Руската държава, там българската държава не упражнява контрол. А през пристанище на държава, която е все повече настроена вражески към НАТО може да си вкарва всичко. 

Основната причина е, че няма сигурност, не знаеш какво ще се изсипе от България нататък. И това щом аз го знам, знаете ли колко хиляди хора го знаят, всички те се правят на дръж ми шапката. 

- Нашите политици не трябва ли да са единни в мисията си да наложат България за Шенген, евродепутатите ни са единни, но тези на родна земя не ...

- Това похвално единодушие в името на национални каузи е задължително да има, но то по-добре щеше да се изрази, не да ни демонстрират ентусиазъм ученически, а всички заедно да ликвидират истинските причини за недопускане в Шенген. Да се съберат и да кажат - да, само с този ентусиазъм няма да стане, я да видим сега дали визираме истинските причини. 

- Редно ли бе ние да подкрепим Холандия за международната агенция за лекарствата, след като тя е толкова против нашето влизане в Шенген? 

- Това, че нас ни отрязаха за агенцията за лекарствата си е чисто българска работа. Нашата оферта бе на нивото на тази на страницата на председателството ни - цървул, колело от каруца и ако идвате на гости на българите, сваляйте си обувките преди да влезете. На същото ниво бе и представянето ни за двете агенции, които напускат Англия. И как ще ни ги дадат, след като представянето беше смешно.

Тук си личи по международните документи, които излизат от България, един от множеството капани на шуробаджанашкия подход. Те правят следното - трябва да напишем този документ, хубаво ще хванем на шуранайката племенничката много добро момиче, завърши английската гимназия, то ще го направи. А накрая отвън излизат позорящи ни неща.

Второ, Холандия не е виновна, тя не е онази, която ни спира. В самото начало, когато взеха да ни спират за Шенген бяха Германия и Франция. След поредица от пазарлъци топката се прехвърли в Холандия и Дания. И се започва съпротивата и продължава да е там - Германия и Франция. 

- След две седмици ще поемем Европредседателството, ще се справим ли или не с тази тежка задача? 

- Гарантирам следното, това е чисто психологически подход, след като основното, което тресе българския чиновник, е да не се изложим пред чужденците, аз ви гарантирам, че ще се изложим. Ако си поставиш тази махленска цел да не се изложиш пред чужденците, да не ти миришат краката, еми може и да не ти миришат краката, но ще се изложиш...