На министерската среща в Люксембург стана ясно, че преди края на годината Еврокомисията ще представи нов проект за колективна охрана на външните граници, предаде БНР.

Комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос обясни: 'Ние сме на кръстопът – дали управлението на границите да остане национална отговорност или тя да бъде споделена".

Позицията на българския министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова е, че трябва да бъде намерен правилният баланс между колективните действия и националния суверенитет при граничното управление.

За да се увеличи броят на експулсираните нелегални имигранти, Съветът поиска от Комисията бързи механизми за проследяване и залавяне на лицата чрез обмен на информация и пръстови отпечатъци по Шенгенската компютърна система, Визовата информационна система и системата ЮРОДАК.

След срещата ротационният председател от Люксембург Жан Аселборн предупреди, че на дневен ред е самото съществуване на пространството без вътрешни граници на Евросъюза: "Ако не направим по-ефикасен контрола по външните граници, има огромен риск Шенгенската система изобщо да не оцелее".

Присъединяването ни към Шенген вече е въпрос на сигурността на целия Европейски съюз, заяви Румяна Бъчварова по време на Съвета на вътрешните министри на ЕС.

"Бихме искали присъединяването на България и Румъния към Шенген да се отчита, когато се обсъждат и планират координирани и солидарни дейности в областта на управлението на външните граници", подчерта вицепремиерът по темата за укрепване защитата и ефективното управление на външните граници на ЕС.

В изказването си пред своите колеги Бъчварова поясни, че управлението на външните граници е пряко свързано с най-актуалните предизвикателства пред ЕС, свързани с миграционните процеси.

По думите на министъра, въпреки че настоящата ситуация е предизвикателство пред целия ЕС, най-засегнати са държавите членки на предна линия, включително България, които отговарят и за сигурността на външните граници на Съюза.

Правителствата са обещали още 670 европейски експерти по убежището, които да помагат за т. нар.“горещи точки“ за регистрация на бежанците в Гърция. Центровете ще заработят до 10 дни.