Към момента той е съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност.

Във връзка с подаден от генерал-майор Дяков рапорт и за да бъде изпълнена законовата процедура, правителството предлага на Президента на Република България да го освободи от заеманата в момента длъжност и от военна служба.
Дяков се очакваше да оглави службата, след като името му се завъртя като най - вероятната кандидатура.

Както е известно, бившият шеф на службата Ангел Антонов подаде оставка, а соченият за фаворит за поста му комисар Тодор Гребенаров пък изненадващо реши да се пенсионира и да излезе от системата на МВР. След като най-високият пост в Националната служба за охрана остана вакантен президентът Румен Радев издаде указ и начело на НСО временно застана полк. Росен Тодоров, който досега беше зам.-директор на службата.

Като цяло битката кой да оглави службата върви от началото на годината. Шефът на НСО принципно е кандидатура на Министерски съвет, която президентът трябва да назначи с указ. И именно това се очакваше да стане с кандидатурата на Тодор Гребенаров, но държавният глава не го припозна. Така след оставката на Ангел Антонов той назначи временно на поста Росен Тодоров.

Службата на Дяков в Българската армия започва като щабен офицер в 49-ти мотострелкови полк в гр. Симеоновград. През 1992 г. преминава на служба в новосъздадената "Военна полиция", която оглавява от 2009 до 2013. Завършил е курс във Френската жандармерия и специализиран курс за офицери от Военна полиция във ВП училище на Армията на САЩ (1997 г.). Има завършен курс за ръководни кадри в Европейския център за изследвания в областта на сигурността "Джордж Маршал", а през 2016 г. завършва Военната академия „Георги Стойков Раковски“ с втора магистърска степен „Национална сигурност и отбрана“. От ноември 2013 г. до август 2016 г. заема длъжността помощник-началник щаб по гражданско-военното сътрудничество и партньорството в Съвместното Командване на Силите на НАТО в Брунсум, Холандия. Генерал-майор Дяков владее английски и френски и ползва руски език.