Това стана с промени в Закона за специалните разузнавателни средства, предложени от Цветан Цветанов и група народни представители от ГЕРБ.
 
Целта на измененията е да се уеднакви статутът на председателя на ДАТО с този на останалите служби за сигурност, мотивираха се от управляващата партия.

Народният представител от БСП Славчо Велков - известен експерт по сигурността, обаче коментира, че според него ДАТО е служба, чийто статут не може да се приравнява с разузнаването, защото спецификата на работа е различна.

"Ние създаваме статут чрез председателя на агенция, на служба, която се превръща в мега агенция. Този човек, в момента който оглавява държавната агенция, той има вече мандат 4 години. Ако сега бъда даден мандат 5 години, след 5 години още един мандат само за още 5, и неговият мандат става 14. Даже се учудих, че не сте поискали да бъде пожизнен мандатът", коментира Велков, цитиран от БНР.

ДАТО беше създадена през 2013 година и оттогава я оглавява Цветан Китов. Той беше назначен от кабинета "Орешарски" с 4-годишен мандат, но с промени в закона от 2015 година мандатът отпадна, а назначението вече става с указ на държавния глава. Такъв обаче така и не бе издаден.

В края на август правителството на Бойко Борисов предложи на президента Румен Радев да издаде указ за назначаването на Китов, "считано от 23 октомври". До момента все още той не е издал такъв и по принцип може да не го прави, тъй като в закона няма срок за това.