Той каза това на дискусия във връзка със ситуацията в Държавата Израел, предаде БТА.

Дискусията бе организирана от Организацията на евреите в България "Шалом" и дискусионния клуб "Маген".

Между тези 2000 души от Европа има представители на почти всяка една държава, отбеляза той.

Част от хората, които живеят на териториите, които Ислямска държава заема, се присъединяват към организацията, но най-проблематичният момент е, че събира последователи по цял свят, коментира посланикът.

Той обясни, че тези, които пристигат от Европа, са с много висока степен на мотивираност, хора, готови да оставят зад гърба си целия си досегашен живот, семейство, работа и да жертват всичко, дори и живота си.

Ислямска държава спонсорира тези пътувания, всеки, който пристигне, получава базисно обучение, още в началните стадии всички, които преминават обучение, преминават най-тежките мисии, за да може много бързо да се потопят в атмосферата, разказа Шаул Камиса Раз.

Посланикът коментира, че е проблем, че когато тези хора се завърнат в местата, откъдето са дошли, се завръщат милитаристично настроени. Те са много по-мотивирани, откогато и да е, да осъществят терористични нападения на територията на съответните страни, отбеляза той.

Светът трябва да започне по-дейно да обменя информация, да си сътрудничи, нужни са законодателни инициативи, които да изведат извън закона тези организации, както и какви да бъдат санкциите за хора, които са с доказани връзки с тези организации, посочи Шаул Камиса Раз.

Той изтъкна, че са необходими постъпки и решения на място, защото иначе рискуваме да се появят държави и цели региони, които да бъдат управлявани от терористични организации.

Междувременно днес у нас се проведе мащабна спецакция срещу проповядването на война.