Изследователите са насочили предложението си предимно към компютърни специалисти и програмисти, които трябва да намерят отговора на шахматна задача, чието конвенционално решение може да отнеме хиляди години.

Загадката е измислена през 1850 година. Тя изисква разполагането на 8 царици на стандартна шахматна дъска, като фигурките трябва да са поставени така, че да не могат да се атакуват взаимно - осемте царици не трябва да са в диагонал, в колонка, или в редичка една спрямо друга.

Тази задача е намерила своето решение в средата на миналия век, но учените са решили да увеличат мащаба и броя на цариците, прилагайки я не върху стандартна шахматна дъска с 64 квадратчета, а върху такава с 1 000 000 квадрата.

"Ако можете да напишете програма, която бързо да намери отговор на тази задача, то вашият софтуер може да са адаптира за решението на редица други проблеми, като например разшифроването на кодове и криптиране", споделя професор Ян Гент.

Сегашните програми не могат да се справят с бързото решение на подобна задача, защото трябва да анализират осъществяването на множество ходове в различни последователности.

"А това отнема много, ако се използват стандартните алгоритми", разкрива професор Гент.

"Все още никой не е успял дори да се приближи до създаването на програма, способна бързо да реши загадката. Затова предлагаме и наградата", казва пък изследователят Питър Найтингейл, докторант към катедрата по компютърни науки в Университета Сейнт Ендрюс.