Главната дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерството на културата /МК/ извърши проверка по случая с разрушаването на сграда на бул. "Княз Ал. Дондуков" 20 и установи, че сградата не притежава статут на единичен паметник на културата.

Това съобщава пресцентърът на ведомството и уточнява, че сградата никога не е била декларирана като паметник на културата. В този смисъл събарянето й не подлежи на санкция от Министерството на културата, съобразно Закона за културното наследство.

С оглед на това, че сградата попада в обхвата на територия с културно-историческо наследство със статут на групова недвижима културна ценност - "Ансамбъл "Бул. Княз Александър Дондуков" и в границите на II защитена зона на археологическия резерват "Антична Сердика и Средновековен Средец", с МК задължително се съгласуват последващи инвестиционни намерения, се посочва в съобщението.

На 26 декември Министерство на културата спря събарянето на сградата, след като граждани сигнализираха, че се разрушава паметник на културата. По-рано потребители в социалните мрежи алармираха, че работници с багер разрушават двуетажната къща, някога собственост на генерал Рачо Петров. Оказа се, че от Столична община са издали заповед за премахване на сградата - заради опасност от срутване.

Провокира сериозен интерес как може точно по Коледа да започне такова разрушаване на знакови обекти, коментира по-рано през деня министърът на културата Боил Банов.