Имотът ще бъде продаден на търг, организиран от консултантската компания Forton, стратегически партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония, съобщават от компанията.

Кандидатите за участие в процедурата могат да заявят интерес до 15 март, след което ще получат достъп до документацията по сделката, допълват от компанията, цитирани от Инвестор.

Сградата е разположена на ключово място на ул. „Гурко“ 2-4 с пешеходен достъп до редица държавни и общински институции, банки, хотели, културно-исторически обекти и др. Включва 6 етажа с обща площ 17 401 кв. м. Разгънатата застроена площ е 13 500 кв. м.

Телефонната палата е една от емблематичните сгради в центъра на София, завършена през 1949 г. по проект на арх. Станчо Белковски и арх. Борис Йолов. Имотът е със статут на паметник на архитектурата. Това е пореден опит на БТК да продаде сградата.

През 2010 г. се стигна до споразумение с ирландската инвестиционна група West Incorporated, която имаше и друг проект в България – на Арапя, то то така и не беше финализирано. Последваха договори и с други инвеститори, но и те не стигнаха до реализация на сделката.

По-късно в. "Капитал" писа, че е възможно сградата да се превърне в луксозен хотел, като или бъде продадена на хотелска верига, или дадена за управление.