По данни от зимните курорти и летищата в Пловдив и в София, цитирани от министър Ангелкова, към момента има очаквания за ръст на туристите за предстоящия зимен сезон. 

От направените заявки за чартърни полети за двете летища има ръст от 24 на сто за туристи от Русия, 20 на сто са увеличени полетите от Израел, от Ирландия ръстът е 74 процента, от Великобритания също има заявен интерес.

По думите на Ангелкова  има повишение на заявките в курортите от Румъния, Гърция, Македония, Сърбия, които традиционно посещават зимните ни курорти с автомобилен транспорт.

Очакванията спрямо миналия сезон са ръст от 4,5 - 5 %.


По- реалистична прогноза може да се даде в началото на декември, каза още министърът.

От отчета за летния сезон става ясно, че регистрираните приходи са със 17,2 на сто повече в сравнение с предходния сезон /само за юни, юли и август/. Ръстът на туристите до септември е 18 процента или над 5 милиона лева.

По думите на Николина Ангелкова статистиката показва, че курортите ни започват да се посещава от все по-висок клас туристи което показва, че страната ни вече е разпознавана като дестинация с по-високо качество на туристическите услуги.

За рекламата министърът на туризма очаква да допринесат журналистическите и експидиентските турове, които започват през ноември. Те са 60 тура - над 240 журналисти от 40 държави и толкова представители на туроператорските фирми от същите страни ще посетят българските зимни курорти.

Николина Ангелкова подчерта, че министерството продължава да затяга контрола и вече има хотел във Велико Търново, на който ще се отнеме една звезда.