Германските туроператори съобщават за увеличение между до 45 процента, руския пазар - 10 на сто, Холандия - 57 процента, Франция - 40, Чехия - 31, Словакия - 21 и Швеция - 15 на сто.

Всичко това дава надежди за още по-успешно лято, което може да надхвърли рекордните резултати от миналия сезон, прогнозира Балтова.

Министърът на туризма откри първото за годината заседание на Националния съвет за туризъм, което се провежда в Бургас. По думите му успешната рекламна кампания все по-категорично налага положителния имидж на страната ни. България става все по-търсена дестинация, за което говори ръстът на ранните записвания.

Съвместно с останалите институции, Министерството на туризма предприема необходимите мерки за осигуряване на своевременно медицинското обслужване на туристите и лоялна конкуренция в предлагането на тези услуги.

По данни на Националната здравноосигурителна каса са сключени договори в трите черноморски области - Варна, Бургас и Добрич с 571 общопрактикуващи лекари и 40 болници.

През сезона експертни работни групи ще проверят категоризацията на 388 туристически обекта по Черноморието (113 места за настаняване, 275 заведения за хранене развлечения) и 25 СПА обекта.

По актуалната тема за морските плажове, към момента действащите договори за концесии са 49, като до края на месеца предстои да бъдат подписани 4 договора за Свети Влас-Нов плаж, Обзор-Юг, Къмпинг Оазис, Дюни-юг. Действащите договори за наем на морски плажове към момента са 63. Предстои подписване на договор след проведените търгове за наем за плажове Несебър-Стар град, Къмпинг Веселие, Царево Василико и Устие на река Велека.

По отношение на приходите от наеми на плажове за 2017 година, до момента са събрани над 5,8 милиона лева. Другата новост е Единната система за туристическа информация и Система регистър за настаняване.

Обявена е обществена поръчка за нея. Тя ще позволи в реално време да се свържат регистрите на хотелите с министерството, МВР, НАП и общините. Данните няма да са публични и достъп до тях ще имат определените от закона институции. Промяната ще изсветли сектора, смята министър Балтова.