Румен Радев сезира КС за Закона за радио и телевизия

stat
13:25  |  14 март 2018 | Политика / Автор Калина Петрова /  
Президентът Румен Радев смята, че чл. 24, ал. 2 от закона води до неадекватно регулиране на обществените отношения Президентът Румен Радев смята, че чл. 24, ал. 2 от закона води до неадекватно регулиране на обществените отношения
Сн.: БТА

Президентът сезира Конституционния съд по повод разпоредба от Закона за радиото и телевизията.
Държавният глава сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на чл. 24, ал. 2 от Закона за радиото и телевизията.

Съгласно тази разпоредба решението на Народното събрание и указът на президента за определяне на членове на Съвета за електронни медии влизат в сила едновременно, въпреки че периодът, през който Народното събрание и президентът са длъжни да обновяват своята квота, е различен.

Президентът счита, че чл. 24, ал. 2 не съответства на общата идея, вложена в правилата за състава на Съвета за електронни медии, и води до неадекватно регулиране на обществените отношения.

Според държавния глава тази разпоредба нарушава принципа за разделение на властите и мандатността като основно начало при конституирането и функционирането на органи на публичната власт.
Последно в Политика


Борисов припомнил на Мей как Блеър се извинил за Саддам

Премиерът Бойко Борисов е заявил в Брюксел, че са нужни повече доказателства за вината на Русия за отравянето на Сергей Скрипал и не мисли да отзовава дипломати