120 килограма тиква са използвали местните майстори-готвачи за приготвянето на традиционния за Севлиевския край сладкиш, съобщава БНР.

Рецептата за вкусен тиквеник е да има хубава тиква и майсторски ръце да го приготвят, с повече захар обаче.

Последният от празничните за Севлиево ден беше изцяло посветен на кулинарията. Ястия от тиква представиха домакините, а шеф Андрей Токев демонстрира приготвянето на специалитети като сладолед от тиквено олио пред очите на любопитните зрители.

Градът, прославил се като столица на тиквата, защото полята наоколо раждат много от този есенен плод, по традиция избират тиква най-най.

Конкурсът сред стопаните спечели Иванка Шкевова от благоевградското село Марчево, отгледала почти 50-килограмова тиква.