Мярката бе въведена в отговор на забраната на Пхенян малайзийските граждани, намиращи се в Северна Корея, да я напускат, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Малайзийците са превърнати в потенциални заложници в разрастващия се спор между двете страни след убийството на Ким Чен-нам на летището в Куала Лумпур и започналото от Малайзия разследване.

"Този отвратителен акт на фактическо задържане на нашите граждани като заложници е в пълно противоречие с международното право и дипломатическите норми", заяви Наджиб и добави, че е свикал спешно заседание на националния съвет за сигурност.

Премиерът съобщи още, че е инструктирал полицията да не позволява на нито един севернокорейски гражданин да напуска страната, докато не бъдат получени уверения за безопасността и сигурността на малайзийците в Северна Корея.

"На всички малайзийски граждани в Северна Корея се забранява временно да я напускат, докато случаят в Малайзия бъде уреден по задоволителен начин", съобщи севернокорейската агенция КЦТА, като цитира външното министерство в Пхенян.

Ройтерс посочва, че като причина е изтъкната необходимостта Северна Корея да гарантира сигурността на своите дипломати и граждани в Малайзия.

По данни на посолството на Малайзия в Пхенян в Северна Корея се намират 11 малайзийски граждани, съобщи японската агенция Киодо, цитирана от ТАСС.

Ким Чен-нам, изпадналият в немилост заварен брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, издъхна на 13 февруари на летището в Куала Лумпур, отровен с невротоксичното вещество Ви Екс. То е толкова силна отрова, че е определено от ООН за оръжие за масово унищожение.
Южна Корея веднага обвини Северна Корея, че е подбудила това убийство.

Оттогава дипломатическият конфликт между Куала Лумпур и Пхенян, които дотогава поддържаха относително добри отношения, се изостря все повече.

Посланикът на Северна Корея бе изгонен от Малайзия вчера. В отговор Пхенян експулсира малайзийския посланик, който бе извикан за консултации в Куала Лумпур през февруари.