"В Северна Корея са въведени повишени мерки за сигурност, засилено наблюдение на границата с Китай и за движенията на граждани вътре в страната, а влизането в Пхенян е ограничено", съобщи правителствен източник, цитиран от южнокорейското радио Кей Би Ес, ТАСС и БТА.

Освен това "на гражданите се забранява да провеждат важни церемонии като сватби и погребения, в които вземат участие голям брой хора", добави радиото.

По този начин КНДР се опитва да предотврати инциденти, които биха помрачили предстоящия партиен конгрес и могат да се отразят отрицателно на образа на страната, отбелязва Кей Би Ес.

Сеул се безпокои за гражданите си в чужбина

Южна Корея инструктира посолствата си в чужбина да предприемат допълнителни мерки срещу евентуални опити на Северна Корея да отвлече или нападне южнокорейски граждани в други държави, предаде Асошиейтед прес.

Външното министерство на Южна Корея съобщи, че нареждането е издадено в отговор на заплахата на КНДР за ответни мерки след неотдавнашното бягство на 13 севернокорейци в Южна Корея.

Миналия месец Сеул съобщи, че 13 севернокорейски работници от ресторант в Китай са избягали в Южна Корея в търсене на по-добър живот.

Според Северна Корея правителствени агенти на Сеул са отвлекли работниците. Пхенян настоя те да бъдат върнати в родината си.

Според Сеул над 29 000 севернокорейци са избягали в Южна Корея след примирието в Корейската война (1950-1953 г.), отбелязва АП.