"Сони пикчърс" само е отложила премиерата на филма, (с оригинално заглавие The Interview - б.р.) заяви адвокатът на корпорацията Дейвид Бойез пред Ен Би Си вчера, цитирана от ТАСС и БТА. Той уточни, че не е ясно засега на какъв носител ще излезе филма, но обеща, че това ще се случи със сигурност.

Кибератаката срещу компанията е проблем на националната сигурност на САЩ, а не на "Сони пикчърс", подчерта адвокатът.

В отговор на кибератаката срещу "Сони пикчърс ентъртеймънт" САЩ обмислят дали да върнат Северна Корея в списъка със страните, подкрепящи тероризма.
Освен, че откраднаха още неиздадени филми, сценария на новия филм за Джеймс Бонд и лична кореспонденция на фирменото ръководство, хакерите оставиха съобщение със заплахи. Те заявиха, че при излъчването на "Убийствено интервю", в което става дума за заговор срещу севернокорейския лидер Ким Чен-ун, могат да бъдат извършени терористични атаки.

По тази причина "Сони пикчърс" отмени премиерата на филма, насрочена за 25 декември. Изпълнителният директор и президент на "Сони пикчърс" Майкъл Линтън заяви, че холивудското студио е изтеглило филма, след като киносалоните са започнали един след друг да съобщават, че няма да показват филма.

Студиото обаче беше подложено на критики от холивудски звезди и политици, заявяващи, че престъпниците не трябва да диктуват какво може да се гледа в кината.

Пхенян плаши с война

Северна Корея (КНДР) заяви, че президентът на САЩ Барак Обама постъпва безразсъдно, разпространявайки слухове за организирана от Пхенян кибератака срещу "Сони пикчърс" и предупреди за възможни удари, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
 
Като възможни цели са посочени Белият дом, Пентагонът и цялата територия на САЩ, "този развъдник на тероризъм".

Комисията по национална отбрана, оглавявана от самия Ким, предупреди че 1,2-милионната армия на КНДР е готова да използва всякакви видове военни действия срещу САЩ.

Пхенян обеща също, че неговите ответни мерки далеч ще надминат "симетричните ответни мерки", обещани от Обама.

Северна Корея заяви, че знае как да докаже, че няма нищо общо с хакерската атака и предложи съвместно разследване със САЩ. Двете страни са технически в състояние на война.

Коментар: Севернокорейците нямат чувство за хумор

Британският "Дейли телеграф" помества статия от кмета на Лондон Борис Джонсън, в която коментира филма на "Сони пикчърс", предаде БТА.

Според Джонсън филмът е маниакално неправдоподобен - комунистически диктатор се съгласява да даде интервю на двама хлевоусти водещи от американска телевизия, вербувани от ЦРУ да го убият в разрез с всякаква журналистическа етика. И на зрителите се дава да разберат, че този "филм във филма" има страховит акцент - главата на Ким Чен-ун се пръска като хартиена торба с ориз, пише авторът.

Разбира се севернокорейците не харесаха подобен тип комедия и заплашиха Америка с наказателни мерки. Което е абсурдно отмъщение за комедия. Нека си припомним американски филми, в които бива убит техният президент или се оказва, че той е агент на чужда държава или даже зелен гущер. Това са все шеги, политически хиперболи, но явно севернокорейците са изцяло лишени от чувство за хумор и атакуваха "Сони пикчърс", пише още лондонският кмет.