Неназован говорител на севернокорейското външно министерство каза, че ще има "сериозни последици", ако Вашингтон откаже да се съгласи за провеждане на съвместно разследване и продължи да обвинява Пхенян.

Вчера ФБР обвини Северна Корея в атаката срещу студиото, предприета в отговор на подготвяната премиера на сатиричната лента "Убийствено интервю", в която се разказва за заговор на ЦРУ за ликвидирането на севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Заради последвали заплахи на хакерите, "Сони пикчърс" отмени премиерата на полемичната лента, но вчера на годишната си пресконференция американският президент Барак Обама определи решението на "Сони пикчърс" като грешка, предаде БТА.

Според Хеманшу Нигам, основател на консултантската компания по информационна сигурност Си Си Пи Блу загубите за  "Сони пикчърс" от хакерската атака може да възлязат на около 500 милиона долара. Тя беше извършена на 24 ноември.

Отговорност за нея пое групировка, нарекла се "Пазители на мира". Кибернападението буквално парализира компютърната система на  "Сони пикчърс".

После хакерите пуснаха в мрежата пет филма на студиото. Някои от тях все още не бяха имали премиера. Освен това личните данни на 47 000 служители и на трети лица бяха разпространени в мрежата, както и голямо количество секретна документация, сред която и сценарият на следващия филм за Джеймс Бонд и серия от неудобни за ръководството на "Сони пикчърс" имейли.

В сряда хакерите заплашиха да атакуват киносалоните, в които ще се излъчва полемичният филм, породил гнева им.

Основните киновериги обявиха, че няма да излъчват лентата и тогава "Сони пикчърс" анулира предвидената за Коледа премиера.

Цената на продукцията и на разпространението на филма възлиза на около 75 милиона долара. Към това се добавят и няколкостотин милиона долара нереализирани приходи.

Филмът вече беше шумно рекламиран в медиите и "Сони пикчърс" се надяваше, че той ще й донесе 200- 300 милиона долара.

Вчера "Сони пикчърс"  каза, че ще търси алтернативни начини за разпространение на лентата. Очаква се това да покрие част от загубите.

Според експертите обаче подмяната на компютърната система на "Сони пикчърс" ще погълне няколко десетки милиона долара. Служителите на студиото освен това внесоха колективен иск срещу компанията, че тя не е съумяла да опази личните им данни и се очаква това да донесе още загуби на фирмата.

Сони ще влезе и в битка със застрахователите си, когато се опита да си възстанови част от загубите от хакерския щурм.

Трудно е да се оцени колко ще пострада репутацията на студиото от този скандал, но със сигурност то ще трябва да направи опит да поднови добрите си отношения с такива звезди като Анджелина Джоли, която в един от изнесените от хакерите имейли е наречена от представители на Сони пикчърс "разглезено дете с ограничен талант".