Тогава преживяхме Брекзит, победата на Тръмп на изборите в САЩ, невиждания наплив на мигранти от Сирия, Ирак и Афганистан към Европа.

Но и в последните 12 месеца имаше събития, които оказват и ще оказват влияние върху света. не само през 2018, но и в следващите няколко години. Те залагат проблеми, ще изискват време за решаването им, а и не е ясно дали няма да взривят икономиката и социалния мир. Ето само някои от тях:

Смяната на властта в Саудитска Арабия

Принц Мохамед бин Салман, престолонаследник на саудитите стана всъщност диктаторът на страната. Той е амбициозен и не се страхува да предприема крути мерки.  като ареста на принцовете, завършил с одържавяването на няколко милиарда долара. Или неговия план до 2030 година, който предвижда излизане на долара от валутната система на Саудитска Арабия.

Важно е и друго - принц Салман има подкрепата на глобални корпорации като he Carlyle Group, Goldman Sachs и Blackrock в това, както и парите от своя Суверенен фонд. Заедно с това, възможно е локални конфликти като този в Йемен и Сирия да доведат до открит военен сблъсък между саудитите и "Хизбула" в Сирия и Иран.

Русия изтегля войските си от Сирия

Ситуацията в Сирия се е подобрила, но проблемите остават. Ако руските части наистина изоставят Асад, неговото положение едва ли ще е стабилно. Но напълно възможно е също да става дума за ново действие на геополитическия театър в Близкия Изток. Което може да продължи, ако Саудитска Арабия или Израел навлязат в Сирия  и  започнат да воюват срещу "Хизбула". това може да вкара в конфликта Иран, като последствията са непредсказуеми.

Появата на балистични ракети в арсенала на Северна Корея

Напрежението на Корейския полуостров няма да премине и през 2018 година. Причината-пусковете на ракети от Пхенян и заплахите срещу САЩ, Южна Корея и Япония.  досега се смяташе, че Пхенян няма ракети, които да достигнат САЩ, сега нещата са променени. Тръмп може да се реши на превантивни действия и така да пламне конфликт с непредвидими последствия.

Китай допуска смяна на режима в Пхенян

Правителственият вестник Global Times написа в прав текст, че Пекин не би желал промяна на режима в Северна Корея, но ако Ким Чен Ин атакува първи, те няма да се намесват и ще запазят неутралитет.  това на практика означава, че евентуален военен конфликт на Корейския полуостров се приближава, след като Китай няма да се противопостави. А това дали Пхенян е започнал пръв или не е отделен въпрос. Ако това се случи, ще загинат милиони от двете страни на демаркационната линия.

Поскъпването на биткойна

Внезапният "взрив" на криптовалутите и блокчейна  показва, че глобалистите се стремят към създаването на безналично пространство, в което няма да има анонимност. Криптовалутите носят със себе си гибел на реалната икономика, тъй като хората се отказват от транзакции от човек към човек в полза на фантомна икономика, напълно зависима от борси в интернет, които са под непрекъснато наблюдение. Ако това не бъде спряно, икономическата независимост, индивидуалното производство и локализацията ще бъдат смазани от тежестта на криптовалутите.
 
Вероятно историята след време ще каже за 2017-това е годината, в която бе поставено началото на края на най-големия финансов "балон" на всички времена и началото на цифровата икономика.