Ракетата бе изстреляна над Жълто море точно в 9 ч. сутринта местно време от полигона Сохе в западната част на страната.

Американското стратегическо разузнаване потвърди, че тя е достигнала космоса. Не е потвърдено обаче дали е успяла да освободи преносимия сателит.

Това само ще засили подозренията, че уверенията на Пхенян за мирен характер на космическата му програма са неверни.

Освен за извеждане на сателити, технологията може да бъде използвана и за пренасяне на ядрени бойни глави от междуконтинентални ракети.

Изстрелването на ракетата идва точно месец след поредното изпитание на севернокорейска атомна бомба, което накара Съединените щати, Япония и Южна Корея да се заканят да накажат Севера с ожесточаване на международните санкции.

Реакцията на Сеул тази нощ бе да поиска по-бързо противодействие от Съвета за сигурност.

Освен това Южна Корея предварително е уведомила Москва и Пекин за решението си да започне официални преговори със САЩ по въпроса за разполагането на система за противоракетна отбрана THAAD на своя територия.

„Ние уведомихме китайската и руската страна за решението да се започнат преговори преди официалното изявление на министерството на отбраната на Южна Корея“, заяви представител на южнокорейското правителство.

Северна Корея се готви за пети ядрен опит, по данни на южнокорейското разузнаване.

Днешното изстрелване от Северна Корея на ракета носител следва да се разглежда като изпитание на бойна междуконтинентална балистична ракета, заявиха днес пред журналисти депутати от южнокорейския парламент след среща с представители на Националната разузнавателна служба /НРС/.

"Според НРС изстреляният с ракетата сателит, за който се предполага, че тежи около 200 кг, е безполезен от научна гледна точка. Нормален научен спътник тежи средно от 800 до 1500 кг", заявили депутатите.

Южна Корея е открила предмет, който изглежда като обтекател, паднал от ракетата, изстреляна по-рано днес от Северна Корея.

Откриването на части от ракетата, която изведе в орбита севернокорейския сателит ще даде информация за ракетната програма на изолираната страна.

Предметът е открит край остров Чеджудо от военноморски кораб, съобщава представител на южнокорейското министерство на националната отбрана.

Обтекателят защитава полезния товар, в случая сателит, който ракетата извежда в Космоса,

Японският премиер Шиндзо Абе определи случилото се като абсолютно нетърпимо.

Съветникът за националната сигурност Сюзан Райс заяви, че Съединените щати ще сторят всичко необходимо, за да защитят себе си и съюзниците си срещу провокативните и дестабилизиращи региона действия на Северна Корея.

В разгара на изборната кампания в САЩ инцидентът със севернокорейската ракета бе коментиран и от кандидатите за президентския пост. Един от тях - републиканецът Джеб Буш, обяви, че ако бъде избран и ако се наложи ще нанесе превантивен удар срещу Пхенян.

Според експерти, цитирани от Франс прес, Северна Корея е все още много далеч от технологиите, които ще й позволят да отвърне на подобен удар.

Китай изразява съжаление за решението на Северна Корея да изстреля ракета с дълъг обсег на действия, съобщи говорител на китайското външно министерство.

Пхенян на се вслуша в призивите на международната общност и за пореден път демонстрира предизвикателно пренебрежение към нормите на международното право, заяви днес руското външно министерство във връзка с изстрелването на ракета от Северна Корея.

"Очевидно е, че подобни действия водят до сериозно изостряне на обстановката на Корейския полуостров и в Североизточна Азия като цяло /.../ нанасят сериозна вреда на сигурността на държавите от региона, на първо място на самата КНДР", се отбелязва в изявлението на руското външно министерство, публикувано на сайта му.