Това заяви днес държавният секретар Рекс Тилърсън пред телевизия Си Би Ес, предадоха ТАСС и БТА.

"Очаквам кога режимът в Северна Корея ще даде някакви сигнали за готовност да води конструктивни и продуктивни преговори. Няколко пъти се опитахме да им съобщим, че сме готови да преговаряме, когато те бъдат готови, но те отговориха с още повече ракетни и ядрени изпитания", каза топ дипломатът.

Готовността на Пхенян за водене на преговори ще се изрази с прекратяване на тези изпитания, на провокационните действия, с намаляване на степента на заплаха, както и на нивото на реториката, допълни той.

Съветът за сигурност на ООН с резолюцията си наложи най-строгите в историята санкции, които бяха разработени с цел да върнат Северна Корея към преговорите, към конструктивен и продуктивен диалог. Ако дипломатическите ни усилия претърпят неуспех, военният ни вариант остава единствен, заяви Тилърсън.

Съветът за сигурност на ООН е изчерпал възможностите си за възпиране на ядрената програма на Северна Корея и САЩ може да бъдат принудени да прехвърлят въпроса на Пентагона. Това заяви на свой ред днес постоянната представителка на Вашингтон в световната организация Ники Хейли, цитирана от Ройтерс и Асошиейтед прес.

Северна Корея ще бъде "разрушена", ако продължи "безразсъдното" си поведение, подчерта Хейли.

Ако дипломацията се провали, министърът на отбраната Джим Матис "ще се погрижи", каза тя в предаване на Си Ен Ен.

"Използваме всяка друга възможност, която имаме, но на разположение са и много военни опции", допълни Хейли.

По думите й войната е нежелателна, но "нещо трябва да се направи", ако Северна Корея продължи да заплашва САЩ и техните съюзници.

САЩ може да закрият мисията в Хавана

Държавният секретар съобщи също, че Вашингтон обмисля закриване на американското посолство в Хавана след неизяснените случаи на увредено здраве на американски дипломати, допълва Асошиейтед прес.

За най-малко 21 американски дипломати бе медицински потвърдено, че са пострадали в Хавана. Държавният департамент предпочита да говори за "инциденти", причините и виновниците за които не са изяснени.

Тълърсън допълни, че САЩ могат да останат в Парижкото споразумение за борба с климатичните промени при правилните условия, отбелязва Ройтерс.