"Заплахата от севернокорейско ядрено нападение срещу Сеул и Токио е реална и е вероятно само въпрос на време преди Северна Корея да развие капацитета си да нанесе удар и по територията на САЩ", каза той, цитиран от световните агенции и БТА.

Тилърсън председателства извънредното заседание на съвета на министерско равнище.

Той подчерта, че "всички опции в отговор на бъдещи провокации трябва да останат на масата", предаде Франс прес.

Съединените щати не се стремят към смяна на режима в Северна Корея, увери Тилърсън, цитиран от ТАСС.

Той каза още , че САЩ не искат и да заплашват севернокорейския народ, нито да дестабилизират ситуацията в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Политиката на стратегическо търпение към Пхенян приключи, даде да се разбере в същото време Тилърсън. Той се аргументира, че "ако ние продължим да търпим (сегашното положение), то това ще означава да приемем една ядрена Северна Корея".

Държавният секретар на САЩ отбеляза, че е настъпил моментът да се упражни нов натиск върху Северна Корея, за да бъде заставена тя да се откаже от опасното си поведение.

Тилърсън призова за нови санкции срещу Пхенян и предупреди, че ако Съветът за сигурност на ООН не съумее да предприеме действия срещу севернокорейските оръжейни програми, това ще има катастрофални последствия, предаде Асошиейтед прес.

Необходимо е международната общност да продължи да засилва финансовата изолация на Пхенян, призова Тилърсън.

Той даде да се разбере, че САЩ няма да се поколебаят да наложат санкции на други страни, подкрепящи незаконните дейности на Северна Корея, и призова държавите да понижат равнището на дипломатическите си връзки с КНДР.

Очаквам бъдещи действия от Китай, основния търговски партньор на Северна Корея, каза още Тилърсън.