Това предаде БТА, като се позова на Ройтерс и официалната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА).

Ракетата според КЦТА била изстреляна под ръководството на севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Тестът бил осъществен по такъв начин, че да не бъде застрашена сигурността на съседните държави. Ракетата е прелетяла 787 км, твърди Пхенян.

"Пробното изстрелване имаше за цел да провери тактическите и технологичните особености на балистична ракета от нов тип, способна да носи голям ядрен заряд", заяви КЦТА.

Според агенцията Ким е обвинил Вашингтон, че "сплашва" страните, които "нямат ядрени оръжия", и е предупредил САЩ да не подценяват факта, че са в обсега на Северна Корея за нанасяне на удар.

"Ако САЩ непохватно се опитват да предизвикат КНДР, те няма да избегнат най-голямата катастрофа в историята", заявил севернокорейският лидер.

Поредното от изстрелванията, с които КНДР предизвиква международната общност идвма при особено засилено напрежение на Корейския полуостров и по-активни мерки от страна на САЩ против заплахата, каквота представляват ракетните и ядрените тестова на Пхенян.

Свикаха спешно Съвета за сигурност

Съветът за сигурност на ООН ще се събере утре на спешно заседание за поредното ракетно изпитание на Северна Корея. Срещата е поискана на САЩ, Япония и Южна Корея.

Уругвай е ротационен председател на Съвета този месец и неговата мисия в ООН съобщи, че закритите консултации ще се проведат във вторник.
 
Ники Хейли, която е американският постоянен представител в ООН, заяви по телевизия Ей Би Си, че САЩ работят добре с Китай, който е най-близкият съюзник на Северна Корея. Тя допусна възможността за нови санкции срещу Пхенян.