В рамките на по-малко от две седмици КНДР направи втора изключително сериозна провокация, която засилва напрежението в региона и застрашава световния мир и сигурност.

Северна Корея изстреля ракета, която прелетя над о-в Хокайдо >>

Остро осъждаме това поредно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН, се казва в позиция на МВнР, цитирана в официално съобщение.

Отново настойчиво призоваваме КНДР да прекрати незабавно веднъж завинаги своята ядрена и балистична програма по цялостен и необратим начин, изпълнявайки в пълна степен своите международни ангажименти, както и да се ангажира с конструктивен диалог с международната общност за намирането на изход от ситуацията по мирен път.

Вижте кои са най-мощните оръжия на Северна Корея > > >


Приветстваме приетата единодушно на 11 септември 2017 г. нова Резолюция 2375, въвеждаща нови санкции срещу КНДР, както и свикването днес на извънредно заседание на Съвета за сигурност по севернокорейската ядрена и ракетна програма.

Как ООН наказа Северна Корея на 12 септември >>

България подкрепя и изразеното от Върховния представител Федерика Могерини намерение за по-активна роля на ЕС в търсенето на мирен изход от кризата, както и приемането на нови автономни санкции на ЕС и тясно взаимодействие с международните партньори по казуса.

Как ЕС наказа Пхенян >>