Северна Корея е изградила съоръжение на основната си площадка за изстрелване на ракети с далечен обсег на действие, което може да е знак, че страната се подготвя за ракетен пуск, предаде Bloomberg, цитирана от "Фокус".

Според специалисти от университета "Джонс Хопкинс" сателитна снимка от 21 юли показва, че на площадката е построено високо съоръжение, което най-вероятно е предназначено за изстрелването на ракета. Те предполагат, че Пхенян ще извърши пуска през октомври.

Пхенян: Усъвършенстваме ядреното си оръжие

Пхенян няма интерес да се откаже едностранно от ядреното оръжие, заяви вчера посланикът на Северна Корея в Китай Джи Джъ-рьон, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>

"Нямаме никакъв интерес да водим диалога (шестстранния диалог по ядрения проблем на Корейския полуостров, бел. на ТАСС) с предварителното условие КНДР да "замрази" ядреното си оръжие или да се откаже от него изцяло. Силите за ядрено възпиране не са разменна карта на преговорната маса", отбеляза дипломатът.

"КНДР в пълния смисъл на думата е страна притежателка на ядрено оръжие. Наличието на ядрено оръжие вече е вписано в Конституцията на КНДР, освен това в страната ни отдавна вече се работи по миниатюризация и диверсификация на средствата за ядрен удар. Увеличаване на силите за ядрено възпиране с оглед противодействие срещу всекидневно нарастващата заплаха с ядрена война от страна на САЩ - такава е постоянната позиция на КНДР", каза посланикът.

В този контекст шефът на севернокорейската дипломатическа мисия подчерта, че формулите, използвани за всеобхватна договореност по ядрената програма на Иран, не действат в случая с КНДР, тъй като за разлика от Техеран Пхенян вече "фактически разполага с ядрено оръжие".