"Ако Северна Корея не прекрати провокативните си действия, ние гарантираме, че на президента ще бъдат предложени варианти за действия, които ще позволят да се справим с тях", заяви говорителят на Пентагона полковник Робърт Манинг, цитиран от Ройтерс и ТАСС, на които се позовава БТА.

По-рано външният министър на Северна Корея заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е обявил война на страната му и че Пхенян си запазва правото да предприеме контрамерки, в това число и сваляне на американски стратегически бомбардировачи, предаде Ройтерс.

"Целият свят трябва ясно да помни, че САЩ първи обявиха война на нашата страна", заяви дипломат номер едно на Пхенян И Йон-хо пред репортери в Ню Йорк.

"В светлината на обявената от Тръмп война всички опции ще бъдат на масата за подготовка на операциите на върховното ръководство на Корейската народнодемократична република", заяви министърът, преди да напусне Ню Йорк, където беше за годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Думите на дипломат номер едно на Пхенян бяха в отговор на предупрежденията от администрацията на Тръмп, че на масата са всички опции за справяне с развитието на севернокорейската ракетна и ядрена програма и със заплахите на Пхенян да се сдобие с оръжие, способно да достигне територията на САЩ.