След бурни дебати Комисията по правата на човека към Общото събрание на ООН одобри резолюция, която призовава Съвета за сигурност да отнесе въпроса за тежкото положение с човешките права в Северна Корея пред Международния наказателен съд, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
 
Резолюцията беше приета със 111 гласа при 19 "против" и 55 въздържали се. През декември текстът ще бъде разгледан от цялото Общо събрание.

Резолюцията се базира на доклад от 400 страници на специална анкетна комисия на ООН, огласен през февруари, който заключава, че потъпкването на човешките права в Северна Корея е "без аналог в съвременния свят".

В течение на година разследващите събираха свидетелства на севернокорейски изгнаници, свидетелства за случаи на изтезания, за екзекуции по бързата процедура и за изнасилвания, и документираха широка мрежа от затворнически лагери с до 120 000 души.

Отговорността за тези посегателство пада върху най-висшето ръководство на държавата, обобщава разследването, оглавено от австралийския съдия Майкъл Кърби, заключавайки, че те могат да се разглеждат като престъпления срещу човечеството, припомня АФП.

След появата на доклада Северна Корея предприе ожесточена дипломатическа офанзива ключовите положения в доклада да бъдат оттеглени. След гласуването в комисията въпросът е дали Съветът за сигурност ще се съобрази с него и ще отнесе режима в Пхенян пред МНС.

Китай и Русия - постоянни членове на Съвета - най-вероятно ще се противопоставят на това искане, отбелязва АФП.

Северна Корея: Фантазьорски слухове

Северна Корея предложи в началото на октомври на делегациите в ООН свой собствен, пространен доклад за състоянието на човешките права в страната. Тогава Пхенян обяви, че не приема доклада от разследването на ООН, определяйки го като "фантазьорски слухове", разпространявани от "вражески сили".
 
"Като общество, преживяващо преход, движещо се напред, понякога срещаме известни проблеми, например в икономическата и други области, трябва да построим повече домове и обществени структури, за да осигурим на хората по-добри условия на живот", каза миналия месец севернокорейският дипломат Чхое Мьон-нам, който представлява Севернокорейската асоциация за изследване на човешките права.

В нашата конституция се казва, че с развитието на обществото, човешките права и основни свободи, с които се ползват хора, ще се увеличават, отбеляза той.

Путин прие представител на Ким

Руският президент Владимир Путин прие вчера специален пратеник на севернокорейския лидер, който му донесе послание от Ким Чен-ун, съобщи прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и Асошиейтед прес.
Песков не посочи повече подробности.

По-рано вчера руското външно министерство съобщи, че по време на визитата на Чхуе Рьон-хе, високопоставен представител на Корейската трудова партия, ще бъдат обсъдени двустранните отношения и международни въпроси "с акцент на ядрения проблем". Чхуе пристигна вчера в Русия на седемдневна визита, включваща посещения в Москва, Хабаровск и Владивосток.
 
САЩ тясно съгласуват с Русия действията си относно Северна Корея, заяви, цитиран от ТАСС, говорителят на Държавния департамент Джеф Ратке на редовен брифинг, коментирайки визитата в Москва на севернокорейския специален пратеник.