Севернокорейската комисия за мирно обединение на родината - държавна агенция, отговаряща за междукорейските отношения, заклейми предстоящото откриване на представителство на Върховния комисариат в Сеул и го нарече "непростима провокация", пише Франс прес, цитирана от БТА.

"Това представителство ще стане приоритетна мишена за нанасяне на удари"
, предупреди Пхенян.

ООН обяви през май 2014 г, че ще открие такова представителство в Сеул, след като следствена комисия на ООН публикува доклад, в който престъпленията на Пхенян бяха сравнени с тези на нацистите, на апартейда и на Червените кхмери.

Стотици хиляди политически затворници са загинали в севернокорейски лагери през последните 50 години, заявиха следователите на ООН.

Доклад установи масови нарушения на правата на човека в Северна Корея като изтезания, глад и убийства, сравними с жестокостите на нацизма.

Очаква се представителството на Върховния комисариат в Сеул да бъде открито през идните месеци.

На 22 декември Пхенян бе подложен на ожесточени критики в Съвета за сигурност на първото заседание, посветено на спазването на човешките права в Северна Корея.

САЩ обвиниха комунистическия режим, че гражданите му живеят в кошмар, напомня АФП.

Миналия месец Пхенян нарече САЩ „най-лошият нарушител на човешките права в света“ и осъди плановете на Вашингтон да проведе конференция за ситуацията в Северна Корея.