Декларацията по този повод бе приета с единодушие в Съвета за сигурност след консултации при закрити врата.

Съветът се ангажира „бързо да приеме нова резолюция” за да утежни санкциите срещу Пхенян в отговор на това изстрелване и на последния севернокорейски ядрен опит, извършен на 6 януари.

Декларацията потвърждава, че изстрелването, представено от Пхенян като изстрелване на спътник,използва технологиите на балистичните ракети” и  така „допринася за развитието на системи с възможност за използване на атомно оръжие”, т.е. на междуконтинентални ракети с ядрени бойни глави.

„Ясно е, че става дума за заплаха за международния мир и сигурност”, се казва още в текста.

Преговорите между Вашингтон и Пекин за резолюция, която да утежни санкциите, вече наложени на Северна Корея, тъпчат на място заради въздържанието на Китай, основен съюзник на Пхенян, според дипломати.

"Това е изпитание на балистична ракетна технология и като такова представлява нарушение на четири резолюции на Съвета за сигурност"
, подчерта британският заместник-посланик Питър Уилсън, настоявайки за "непоколебим и бърз отговор".

Проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН за по-строги санкции срещу Северна Корея, подготвена от Япония, Южна Корея и Съединените щати е в процес на преговори от седмици насам, след като Пхенян извърши четвъртия си ядрен опит.

Международната общност е налагала четири пъти санкции срещу Северна Корея след първия й ядрен опит през 2006 година.

Япония призова за налагане на сурови санкции срещу Северна Корея заради изстрелването на ракетата, предаде ТАСС, като се позова на японския министър на външните работи Фумио Кишида.

Необходимо е да се ускори обсъждането от Съвета за сигурност на ООН на приемането в най-кратки срокове на по-твърди наказателни мерки срещу КНДР, призова Кишида.

Той определи изстрелването на ракета от изолираната комунистическа държава като сериозно нарушение на резолюции на Съвета за сигурност и подчерта важното значение на международното взаимодействие по въпроса.

Японският министър на отбраната Ген Наказани призова Китай да окаже въздействие върху Северна Корея, предаде още ТАСС.

Пекин е основният търговско-икономически партньор на Пхенян и в частност му доставя голяма част от потребявания от него петрол, отбеляза Наказани.