Търсените лица са напуснали Малайзия в деня, в който Ким Чен-нам бе нападнат на летището в Куала Лумпур.

Досега във връзка с разследването са арестувани четирима души: две жени - индонезийка и друга, пътувала с виетнамски документи, приятелят на една от тях и един севернокореец.

Заместник-началникът на малайзийската полиция Нур Рашид Ибрахим съобщи днес на пресконференция самоличността на четиримата задържани. Идентифицира и пети човек, от който се интересува следствието, и показа снимки на още двама севернокорейци, чиито имена не бяха посочени, но които също се издирват.

Четиримата издирвани граждани на КНДР са на възраст 33, 34, 55 и 57 години. Пристигнали са в Малайзия по различно време в периода от 31 януари и 7 февруари, но вече са напуснали страната, в деня на нападението срещу Ким Чен-нам. Пътували са с обикновени, не с дипломатически паспорти.

Представителят на полицията отказа да каже закъде са заминали издирваните, като посочи, че въпросът е "деликатен" и отказа да коментира дали те може да са свързани с правителството на Северна Корея.

Още не се знае каква е причината за смъртта на Ким Чен-нам. Очакваме резултатите от токсилогичната експертиза, каза Ибрахим.

Версиите за случилото се на летището са няколко, но нито една не е официално потвърдена. Твърди се, че две жени са се доближи за малко до Ким и може би са го напръскали с отровен спрей. появиха се обаче и съобщения, че са му плиснали отровна течност в лицето или са притиснали до лицето му напоен с отрова плат.

Първите предположения бяха, че са го уболи със спринцовка с напоена с отрова игла.

Пхенян стои зад смъртта на Ким Чен-нам

Южна Корея обяви днес, че режимът на Северна Корея стои зад смъртта на починалия брат на лидера на Корейска народнодемократична република (КНДР) Ким Чен-ун, предаде Ройтерс.

"Смятаме, че режимът на Северна Корея стои зад този инцидент, имайки предвид, че петима заподозрени са севернокорейци", посочи говорителят на министерството на обединението на Северна Корея, без повече подробности