Този пълен конгрес на управляващата единствена партия е предназначен да потвърди абсолютната власт на лидера Ким Чен-ун, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Хиляди делегати пристигнаха в Пхенян, за да присъстват на Седмия конгрес на Корейската трудова партия в импозантния Дворец на културата "25 април".

33-годишният Ким Чен-ун още не е бил роден по времето на последния такъв форум през 1980 година.

Официалните севернокорейски медии използваха днешния повод, за да възхвалят военните успехи на страната след ядрения опит от 6 януари и изстрелването на балистични ракети, като свидетелство за "величието и престижа" на КНДР като ядрена и космическа държава, притежаваща водородна бомба -"статут, който няма да се промени", независимо дали международната общност го "признава или не".

Стотината чуждестранни журналисти, поканени да отразяват събитието, бяха докарани с автобус, но не бяха допуснати да влязат в Двореца на културата "25 април".

Фотографите и операторите бяха допуснати на 200 м разстояние от сградата, украсена с червени знамена и гигантски портрети на двамата покойни лидери - Ким Чен-ир, бащата на Ким Чен-ун, и Ким Ир-сен, основателя на династията.

Държавната телевизия не предава пряко събитието и посвети сутрешните си емисии на архивни репортажи за успехите на партията и патриотични концерти.