Шейсет и седемгодишният Джан е бил осъден вчера от военен съд на Министерството на народната сигурност, след като е бил признат за виновен в антидържавна и антипартийна дейност.

Вижте снимките от Северна Корея >>

Присъдата е била изпълнена незабавно, съобщиха осведомителните агенции, цитирайки севернокорейската агенция КЦТА.

Джан Сон-тхек бил създал група с цел "завземане на върховната власт в партията и държавата, сваляне на ръководството на партията, промяна на социалистическата система".

КЦТА нарича екзекутирания Джан "предател" и съобщава, че на процеса вината му е била доказана, а той е "признал престъпленията си".

В съобщението се казва, че Джан е заемал отговорни постове и се е ползвал с доверието на ръководителя на страната Ким Чен-ун, но "три пъти е извършил проклето предателство".

Имал е "мръсни политически амбиции", вкарвал е в състава на ръководните органи на Корейската трудова партия хора, "които в миналото не са изпълнявали инструкциите на Ким Чен-ир и е бил сурово наказан за това".

Обвиненията включват още, че с негова помощ в партията проникнали "случайни и чужди й елементи", които искали да подкопаят единството на ръководството й.

Говори се за "групировка на Джан Сон-тхек", нанесла огромни щети на усилията за изграждане на "процъфтяваща държава".

Той самият и хората около него са обвинени във финансови престъпления като разпродажба на ниски цени на националните ресурси.

В неделя Джан бе изключен от партията, свален от всички постове и лишен от всички звания.

Обвинен бе в корупция, морално разложение, злоупотреба с алкохол, използване на наркотици, пилеене на пари при посещения в казина, докато е бил на лечение в чужбина.

Анализатори отбелязват, че в КНДР за пръв път от много години се съобщава публично за разобличаване на фракционна група и екзекуция на партиен функционер, съобщи ИТАР-ТАСС.

Джан бе съпруг на Ким Кьон-хи - по-малката сестра на починалия в края на 2011 г. Ким Чен-ир, бащата на сегашния лидер.

Той бе завеждащ организационния отдел на ЦК на Корейската трудова партия, а от 2009 г. - заместник-председател на Националния комитет за отбрана, който от 2012 г. се ръководи от Ким Чен-ун. Според конституцията председателят на този комитет е върховният ръководител на страната и като върховен главнокомандващ управлява въоръжените сили.