Това предадоха световните агенции като се позоваха на южнокорейската осведомителна агенция Йонхап.

Екзекуцията била извършена миналата седмица по заповед на лидера Ким Чен-ун. Висшият военен е бил обвинен в корупция и други престъпления, включително лично обогатяване, отбелязва южнокорейската агенция, цитирана от БТА.

В подкрепа на това съобщение говори и фактът, че севернокорейските медии внезапно са престанали да споменават името на И, който преди е съпровождал често държавния ръководител Ким Чен-ун при инспекциите му на армията.

Началникът на генералния щаб е отсъствал и от тържествата за успешното изстрелване на ракетата-носител със сателит на 7 февруари, а също и от други събития в Пхенян.

В средата на август м.г. Йонхап съобщи, че в Пхенян е бил разстрелян първият вицепремиер Чхуе Юн-кьон. Причината била, че Чхуе Юн-кьон критикувал политиката на ръководство в Пхенян в областта на горското стопанство.

През 2013 г. по заповед на лидера Ким Чен-ун пък бе екзекутиран чичо му Джанг Сонг-тек. Той бе осъден от военен съд по обвинения за престъпления срещу държавата. През януари 2014 г. пък бяха убити всички негови роднини по пряка линия.