Лидерите на страните от Г-7 са се договорили да запишат това в заключителната декларация за срещата си на върха в италианския курорт Таормина, съобщи  японската агенция Киодо, цитирана от БТА. Според агенцията страните от седморката ще изразят подкрепа на усилията на Япония да реши проблема с похитените от севернокорейските спецслужби японски граждани.

Японският премиер заяви в изказването си при откриването на срещата в Таормина, че в създалата се ситуация около Северна Корея няма условия за диалог. "Сега е време да оказваме натиск", подчерта Абе.

Темата за Северна Корея стана една от главните на състоялата се двустранна среща в рамките на форума на Г-7 между президента на САЩ Доналд Тръмп и японския премиер Шиндзо Абе. Те са подчертали, че за решаване на проблема с ракетната
и ядрената програми на Пхенян е необходимо сътрудничество с всички страни.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Северна Корея представлява "голям проблем", който "в един момент ще бъде решен".

"Това е голям проблем, това е световен проблем и той ще бъде решен. В един момент той ще бъде решен, можете да се обзаложите", каза Тръмп.

Американският президент и японският премиер се договориха да разширят санкциите срещу Северна Корея заради това, че тя непрекъснато разработва ядрени оръжия и балистични ракети, се казва в съобщение на Белия дом, разпространено след срещата.

"Президентът Тръмп и премиерът Шиндзо Абе се договориха екипите им да си сътрудничат за засилване на санкциите срещу Северна Корея, включително чрез установяване и санкциониране на юридически лица, подпомагащи нейните ракетни и ядрени програми", заяви Белият дом.

"Те се договориха и да направят по-силен съюза между САЩ и Япония, както и да бъде повишен капацитетът на двете страни за възпиране и защита срещу заплахите от Северна Корея."