Новият орган на властта беше създаден, за да замени функциониралия по-рано Национален комитет на отбраната, чийто първи председател беше Ким Чен-ун, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

Първият председател на Националния комитет на отбраната се смяташе за държавен глава. Върховното народно събрание (ВНС), еднокамарният парламент на Северна Корея, има 687 членове и се събира един или два пъти годишно, за да утвърди важни закони и кадрови назначения.

Между сесиите законодателната власт е в ръцете на Президиума на ВНС. Предишното заседание на парламента беше през април миналата година. Не е известно колко време ще продължи сегашната сесия, но практиката е продължителността да бъде няколко дни.

Очаква се ВНС да одобри и продължи решенията, взети на конгреса на управляващата Корейска трудова партия (КТР ) миналия месец.

Това бе първият конгрес на КТР от 36 години, отбелязва ТАСС. На него Ким Чен-ун бе избран за председател на партията и беше приета петгодишна стратегия за икономическо развитие.

Делегатите на конгреса освен това потвърдиха, че Северна Корея ще продължи паралелния курс на икономическо развитие и укрепване на ядрения си потенциал.