АП отбелязва, че този ход от страна на КНДР ще усложни и без това напрегнатите отношения между Пхенян и Вашингтон.

Днешното съобщение на севернокорейската официална информационна агенция бе направено в момент на сравнително затишие след седмиците на заплахи за война и други провокации от страна на изолираната комунистическа държава.

Кенет Бае е шестият американец, задържан в Северна Корея от 2009 г. Предишните петима бяха освободени след дипломатически демарши, включително с участието на бившите президенти на САЩ Джими Картър и Бил Клинтън, предаде БТА.

Според анализатори обаче КНДР вероятно ще издаде скоро сурова присъда срещу Кенет Бае, за да го използва като разменна монета при евентуални преговори със Съединените щати. Те смятат, че целта на севернокорейските провокации в последно време е именно да убеди САЩ и Южна Корея да се съгласят на преговори при поставени от Пхенян условия. КЦТА предаде, че са открити доказателства, че американецът от корейски произход е извършил престъпления с цел сваляне на режима в КНДР. Според съобщението мъжът е направил и самопризнания.

Съгласно севернокорейския наказателен кодекс Кенет Бае може да бъде осъден на смърт или на доживотен затвор. Американецът, който работи като туроператор и е християнски мисионер, бе арестуван на 3 ноември миналата година, малко след като пристигнал в КНДР с туристическа група. КЦТА не уточни кога точно ще започне процесът срещу Кенет Бае.