Той уточни, че в ЕС няма консенсус да се даде на Европейската комисия мандат за преговори с Русия по плановете й за новия газопровод.

Юнкер подчерта, че не очаква да се постигне компромис по този въпрос в следващите месеци.

"Европейската комисия обаче продължава да смята, че ще е полезно да й се възложи мандат за преговори с Русия", добави Юнкер на пресконференция след първия ден от заседанието на Европейския съвет, цитиран от информационните агенции.

Изграждането на газопровода “Северен поток-2“ застрашава енергийната сигурност на Европа, заяви полският премиер Беата Шидло в Брюксел.

“Продължаването на тази инвестиция заплашва не само енергийната независимост на цяла Централна и Източна Европа, но и подкопава енергийната сигурност на целия регион“, каза Шидло.

Руският президент Владимир Путин заяви вчера, че се опитват да попречат на Русия да прокара нови енергийни трасета - “Южен“ и “Северен поток“, макар че диверсификацията на доставките на газ е икономически ефективна, полезна за Европа и служи за укрепване на сигурността.

Представители на германски компании изразиха преди няколко дни пред Путин желание да продължат да участват в проекта "Северен поток".

Компаниите, които така или иначе са включени в "Северен поток" изразиха намерението си да продължат, каза говорителят на Путин - Дмитрий Песков.

Той добави, че германските фирми са изразили надежда нищо да не попречи на проекта - нито външни фактори, нито изкуствено и не конкурентно наложени.

"Северен поток-2" е международен проект за газопровод през Балтийско море, който ще осигури доставки на руски газ за Европа. Новият газопровод ще позволи да бъде удовлетворено нарастващото търсене и ще увеличи обема на доставките с 55 милиарда кубични метра газ годишно, отбеляза ТАСС.

Доставки в Европа на Газпром

Към 15 октомври Русия е увеличила доставките за страните потенциални потребители на газ, който ще се доставя по газопровода "Северен поток-2". Износът на газ за Германия е нараснал с 9,7 на сто, за Австрия - с 48,3 на сто, за Чехия - с 27,5 на сто, а за Словакия - с 31,4 на сто.

За Австрия и Словакия Газпром е изнесъл повече газ, отколкото през цялата 2016 година.

За девет месеца и половина от началото на 2017 година в Австрия са доставени 6,4 милиарда кубични метра руски газ, а през цялата изминала година - 6,1 милиарда кубични метра.

Газпром е изнесъл за Словакия 3,8 милиарда кубични метра газ тази година (спрямо 3,7 милиарда кубични метра миналата година)