Това коментира пред Нова телевизия сестрата на премиера Бойко Борисов - д-р Красимира Иванова, по повод мораториума за плащане на иновативни лекарствени молекули за онкоболни от НЗОК за 2018 г. Той беше одобрен от парламента, но президентът Румен Радев се закани да наложи вето.
Тя работи от 35 години в системата на здравеопазването, в момента тя е началник на отделението по неонатология в столичната АГ болница „Света София”.

"За съжаление, у нас има хора, които игнорират плащането на осируровки. Този мораториум не бива да се политизира. В медицината не трябва да има политика. Като професионалист мога да кажа – за болния човек НЗОК трябва да плати всичко, което трябва да плати. И до последния дъх най-важното е човек да има надежда. Трябва да има и индивидуално решение за всеки един случай и хора, които да носят отговорност за това", коментира още Иванова.

Запитана дали е говорила по темата с премиера, тя отговори, че трябва да се прави разлика между семейните отношения и работата - при срещите си с брат й обсъждали семейството и новите му попълнения.

"Баща ми почина от хепатит C, заразен при кръвопреливане. Майка ми имаше рак. Тя беше и сравнително късно диагностицирана, когато имаше метастази в цялото тяло. Аз също минах по този път. Много късно разбрах, че имам тумор в мозъка. Слава Богу, той не беше толкова страшен и успях да оцелея, но нямах коса, ходех с кърпички на главата, стоях си у дома и плачех по цял ден", сподели д-р Иванова.

"Винаги съм казвала, че в медицината не трябва да има политика. На първо място трябва да се гледа ползата за болния човек, с какво може да се помогне и до колко", каза още тя.

Според нея важна е и превенцията, защото колкото по-рано се хване едно заболяване, толкова по-успешно може да е лечението и може да не се стига до нужда от иновативни и скъпоструващи терапии. Затова призова хората да правят профилактичните си прегледи редовно. По думите й обаче данъкоплатци трябва да следят дали не се харчат пари за неща, за които не трябва.

Министърът: Комисия ще решава за новите лекарства

Не става въпрос за мораториум, а за временна едногодишна мярка за финансово стабилизиране на бюджета на НЗОК, това не означава, че няма да осигурим лечението на всички български граждани, категоричен беше вчера пред БНР министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той обясни, че държавата ще поеме финансирането на терапии, за които няма алтернатива, като комисия към ведомството ще преценява случаите.

"Ако има случаи в областта на онкологията, за които няма алтернативно лечение с лекарство, което да се реимбурсира от бюджета на НЗОК, тогава МЗ ще поеме заплащането за този медикамент. За целта ще се създаде към министъра на здравеопазването специализирана комисия - в състава и ще бъдат включени водещи специалисти в зависимост от конкретното заболяване. Това е един специален режим върху определянето на лечението и изписването на новите лекарства до доказване на тяхната ефективност и терапевтичен резултат", подчерта той.

По думите му новите молекули и лекарства няма да се плащат от бюджета на НЗОК, но лечението на хората ще бъде осигурено от държавата чрез бюджета на МЗ.

В края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че е готов да преразгледа мораториума, ако лекарствата се използват в ЕС.