Това заяви Сесилия Малмстрьом, европейски комисар по търговията, цитирана от Агенция "Франс прес".

По думите й президентът Доналд Тръмп ще направи съобщение за възможни изключения днес следобед.
 
"Очакваме да бъдем в този списък, но не сме сигурни", посочи Малмстрьом днес пред европейски депутати след двудневното си посещение във Вашингтон във вторник и сряда.

Тя изрази очаквания, че министърът на търговията Уилбър Рос "ще препоръча" на Тръмп "ЕС да бъде изключен като цяло". Но "в крайна сметка, президентът е този, който решава", допълни еврокомисарката.

Рос и Малмстрьом заявиха вчера в съвместно комюнике, че "започват незабавно процес на преговори с президента Тръмп и администрацията му по търговските въпроси", включително за стоманата и алуминия, за да "се намери взаимно приемливо решение възможно най-бързо".

Европейските ръководители ще обсъдят днес на среща на върха в Брюксел въпроса за американските мита - 25 на сто за стоманата и 10 на сто за алуминия - които влизат в сила от 
 
Тези мита пораждат опасност от търговска война, която може да стане повсеместна, тъй като по-късно днес Тръмп ще обяви търговски санкции срещу Китай в сферата на интелектуалната собственост, срещу което Пекин вече остро реагира.
 
Американският президент подписа налагането на вносни мита от 25 процента за стоманата и 10 на сто на алуминия на 9 март тази година. Мерките влизат в сила 15 дни след обявяването им, като изключения бяха посочени само Канада и Мексико.