Пред БНТ лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев каза, че според него ако с промените в Закона за МВР е трябвало да бъдат сменени председателя на ДАНС и на главния секретар на Вътрешното министерство, то те е трябвало да бъдат “изпипани”.

Това не е направено и е закономерно становището на Правната дирекция на Министерския съвет, а един премиер, който спазва върховенството на закона, няма как да го игнорира, продължи коментара си той.

Въпросът е дали специално при изработването на промените в закона, ако целта е била промяна по върховете на МВР и ДАНС, някой не е направил някаква сделка, която не е прозрачна, и е поставил министъра, който си подаде оставка, в едно неловко положение”, добави Станишев.

Той отбеляза, че формулата на настоящото управление генерира постоянна нестабилност, защото се “4 субекта, толкова разнородни, с различни виждания, трудно съвместими, което затруднява изработването на каквото и да е било политическа линия и посока”.

В заглавието на управленската програма се говори за стабилизиране, а това значи, че няма да има големи промени, сериозни реформи, което се дължи на противоположните субекти във властта, отбеляза лидерът на ПЕС.

Той уточни, че в тази ситуация “има известна ирония”, защото премиерът Борисов е в положението, в което Станишев е бил в периода 2005-2009 година.

Според него много от партиите в управлението са се вкопчили в него и не искат избори, защото са влезли в Парламента с “анти-ГЕРБ говорене”, а впоследствие са се превърнали в присъдружни партии на водещата политическа сила и ще загубят доверие при предсрочни избори.

Затова те ще крепят статуквото, а това значи, че няма да има сериозни промени нито в икономическата политика, нито в социалната политика”, обобщи той.

Анкета: Одобрявате ли оставката на Веселин Вучков?