Това заяви за Дир.бг лидерът на ПЕС Сергей Станишев, който бе инициатор на форума "Заедно в сигурността", на който присъстваха президентът Румен Радев, премиера Бойко Борисов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и експерти. 

През юни ЕК публикува три сценария за обща европейска отбрана.

Първият предвижда сътрудничество, като при него държавите ще запазят правото си да вземат решения свободно за необходимостта от общи действия при всеки конкретен случай.

Вторият вариант е за „споделена сигурност и отбрана“ и при него страните членки ще обединят някои финансови и оперативни активи, а Европейският съюз ще поеме повече функции в области, като киберсигурността, защитата на границите или борбата с тероризма.

При третия сценарий се предвижда постепенното определяне на обща политика на ЕС в областта на отбраната, което да доведе до обща отбрана на държавите членки.

Защо вторият вариант на ЕК за отбрана? 

Видях и мнението на експертите, че в крайна сметка вторият вариант е най-реалистичен. Той дава възможности на България. Аз също застанах в негова подкрепа, поради няколко причини, каза Станишев.

"Първо ние сами не можем да осигурим в този свят, който става все по-рисков и нестабилен, сигурността за нашите граждани и на държавата. Вторият вариант дава възможност да се увеличи капацитета и способностите на въоръжените сили и трябва да сме наясно, че без ние да модернизираме армията и силите за сигурност никой няма да ни иска в никой вариант. Защото за участие в тях се изисква определени способности. И трябва това да стане реален приоритет, разбира се, в баланс с други важни неща важни за хората и за държавата.

Този вариант дава възможности и за българската отбранителна индустрия и за академичната общност да се интегрират, кооперират, да получат възможност за развитие. Защото добрата конюнктура за отбранителния комплекс сега, заради конфликтите в Близкия Изток, е временна и трябва да се търсят устойчиви решения. И освен всичко останало трябва да сме наясно, че светът се променя много динамично. И не случайно след 10 години почти отсъствие дискусия за европейската отбрана и сигурност това влезе на най-високо ниво на ЕС като приоритет. Защо? 70% от европейските граждани казват, че искат обща отбрана за сигурност на ЕС. И това е устойчива пропорция на всички страни членки.

Второ цялата периферия на ЕС се дестабилизира трайно – Северна Африка, Близкия Изток, нови предизвикателства се появиха като тероризъм, киберсигурност и др. И това изисква европейски отговор", коментира за Дир.бг Станишев.

Нужно ли е да има европейски сценарий за отбрана при наличието на НАТО? 

"НАТО не е пригодено и не е замислено като гаранция и защита срещу тези рискове, в това число масовата миграция, бежанските вълни, терористичните атаки. НАТО има друга функция и ЕС трябва да встъпи в тази роля. Променят се отношенията, които са фундаментални за европейската сигурност – евроатлантическите. Америка след избора на Доналд Тръмп все повече се концентрира в себе си и все по-егоистично се държи. Европейците вече са наясно, че ние трябва да поемем все повече отговорност за нашата сигурност, а не да разчитаме само на други.

Друг съществен момент е ефективността на разходите. Виждаме, че в целия свят нарастват разходите за отбрана и сигурност – в Китай за 10 години със 150% , следващата година Америка планира с 10% да увеличи военния си бюджет. Европа е втора в света, ако съберем националните бюджети за отбрана по обем, но крайно неефективна. Има огромно прахосване на пари, заради чисто националните подходи и трябва да се търси ефективността, което да даде по-голяма сигурност в крайна сметка за страните и за гражданите", е на мнение Станишев.

В отговор на въпрос премиерът заяви, че ако считаме, че ще има война, сменяме приоритети, вместо на преден план образование ще е отбрана, макар, че и образованието е национална сигурност...

"Да, то зависи от много дефиниции и подходи. Първо, самият факт, че след голямата конференция, която проведохме юни месец пет сценария за ЕС къде е българският интерес, се провежда втора конференция по едно от направленията, които са приоритетни за Европа е положителен, коментира Станишев пред Дир.бг.

Защото досега не съм виждал други такива форуми, където толкова представително като институции и като политическо представителство да се говори градивно. Ако ние не си говорим помежду си дори и в спор, търсейки истината и най-добрите решения, няма как българската позиция да е и достатъчно аргументирана и достатъчно силна. Европа се променя сега. След два дни в ЕС на европейския съвет ще се обсъжда отбраната и сигурността. За това е много навременна тази конференция, заключи председателят на ПЕС.

АНКЕТА: Да създаде ли ЕС своя собствена армия?